Fidel, un llegat universal necessari per la utopia i supervivència  de la humanitat

Fidel, un llegat universal necessari per la utopia i supervivència de la humanitat

El 25 de novembre del 2021 es compleixen 5 anys de la mort de Fidel Castro Ruz. Des del MESC (Moviment Estatal de Solidaritat amb Cuba) i Defensem Cuba, fem un reconeixement del gran llegat Revolucionari, no només per a Cuba sinó per al món en conjunt i l’esquerra en particular, que va deixar el líder de la revolució cubana. La seva trajectòria política, tant teòrica com pràctica, va marcar la història i el futur del país en la construcció del socialisme cubà. Però la contribució de Fidel també va inspirar i continua inspirant altres pobles oprimits i moltes organitzacions socials que lluiten contra les injustícies del capitalisme. Són moltes les lliçons que es desprenen de la seva praxi política al servei de la justícia social i de la Humanitat, evidenciades encara més en la crisi sistèmica actual i del COVID19.

Fidel és l’autor intel·lectual dels èxits del país en el desenvolupament biotecnològic i de l’internacionalisme mèdic cubà. La gestió exemplar de la pandèmia a l’illa és conseqüència de la voluntat política de crear un poble culte i desenvolupat educativa i tecnològicament, i amb una sanitat gratuïta i universal. Els avenços científics de Cuba, que han permès vacunar amb vacunes pròpies a tota la seva població, inclosa la pediàtrica, són resultat de la visió de Ciència i de sobirania econòmica de Fidel.

La col·laboració altruista de Cuba amb altres pobles va ser impulsada pel Comandant en Cap a inicis del triomf revolucionari de 1959 i la va actualitzar posteriorment quan es parlava del fi de la història, a finals dels 80 i principis dels anys 90 del segle passat. Des d’aleshores el poble de Fidel ha desenvolupat una pràctica de solidaritat internacional que ha esdevingut una senya d’identitat de Cuba, contribuint a la plena dignitat de l’ésser humà. El govern cubà ha format un personal sanitari, tècnicament i professionalment molt qualificat, i amb una ètica que té com a prioritat defensar la vida humana, seguint els principis martians de Pàtria és Humanitat, unides a la humilitat i el sacrifici que Fidel va abanderar amb el seu exemple .

D’altra banda, la visió geopolítica de Fidel, sempre avançada al seu temps i al servei dels humils i les causes justes, va alertar més d’una vegada el món dels greus problemes de la Humanitat, assenyalant-ne les causes i els responsables, el capitalisme i l’imperialisme: el gana, la pobresa, la supervivència de l’espècie humana, l’analfabetisme, la manca de salut, la destrucció del medi ambient, la discriminació de la dona o per motius de religió o del color de la pell, l’accés dels pobles als recursos naturals, entre d’altres mals. Actualment, Nacions Unides en va recollir alguns als Objectius de Desenvolupament Sostenible i intenta eliminar-los amb una Agenda 2030 que Cuba ja va garantir al seu poble i segueix contribuint perquè altres pobles els arribin.

Aquests èxits aconseguits per la Revolució Cubana sota la direcció de Fidel, són un exemple de que un món millor i més just és possible. I per si fos encara més difícil, tot això es desenvolupa en el context més hostil possible, sota un bloqueig econòmic, comercial i financer que els EUA imposa des de sis dècades a l’illa per ofegar l’economia del país caribeny. Però Fidel també va demostrar que el poble cubà és lliure, sobirà i digne, i que resisteix totes les agressions i revessos convertint-les en victòries.

I per tot això, perquè Fidel i Cuba molesten els poderosos, la seva figura és atacada per la dreta i l’extrema dreta. Cuba s’ha convertit en un exemple que trenca els murs del pensament únic, demostrant amb fets i amb victòries que es pot construir un projecte de país amb unitat i veritable protagonisme popular, amb una revolució dels humils, per els humils i pels humils. Aquest maltractament informatiu forma part de la gran matriu d’opinió creada al voltant de Cuba que tracta de minimitzar els èxits de la revolució cubana i el paper polític de Fidel mentre que maximitza les dificultats que enfronta el país, obviant o relativitzant l’impacte del bloqueig dels EUA, i acusant cínicament el socialisme cubà com a sistema fallit.

Fidel ens va deixar físicament, però queda el llegat de qui va encapçalar l’esperança i li va donar la victòria al poble cubà i va inspirar el món a seguir el camí darrere de les utopies col·lectives. La història ja el va absoldre. Ara ens toca a nosaltres i seguir el seu exemple i mantenir viu el seu llegat. Serà la millor manera de rendir-li homenatge, i així multiplicar les seves idees pel bé de la Humanitat i les causes justes.

25 de novembre de 2021