Comunicat  bloqueig 19 juny 2021

Comunicat bloqueig 19 juny 2021

 

 

DECLARACIÓ CONTRA EL BLOQUEIG  DEFENSEM CUBA 19 JUNY DE 2021

El proper 23 de juny, Cuba presentarà a les Nacions Unides la Resolució titulada “Necessitat de posar fi a el bloqueig econòmic, comercial i financer imposat pels Estats Units d’Amèrica contra Cuba”. Es tracta d’un rigorós informe que denuncia les conseqüències de la política agressiva dels EUA al poble cubà i que exigeix ​​la seva eliminació.

Des del 1992, Cuba rep l’aclaparador suport de la comunitat internacional. En 2019 només els EUA, Israel i Brasil van votar en contra, i es van unir les abstencions de Colòmbia i Ucraïna.

Per la seva banda, són nombroses les organitzacions socials, sindicals, polítiques, culturals, humanitàries, religioses i solidàries de tot el món, fins i tot dels propis EUA, que manifesten el seu suport a Cuba i condemnen aquesta política genocida del govern nord-americà. Igualment, algunes institucions públiques valencianes ja han manifestat la seva oposició i la sol·licitud d’eliminació de el bloqueig a Cuba.

El bloqueig constitueix una violació massiva, flagrant i sistemàtica dels drets humans de totes les cubanes i cubans. Pel seu propòsit i els fonaments polític, legal i administratiu en què es sustenta, aquestes sancions es qualifiquen com a acte de genocidi d’acord amb la Convenció per a la Prevenció i Sanció del Delicte de Genocidi de 1948 i com un acte de guerra econòmica segons el establert en la Conferència Naval de Londres de 1909.

Aquesta política criminal per part dels EUA cap al poble cubà, que s’aplica fa sis dècades, ha provocat múltiples danys i perjudicis, quantificats per un valor de més de 933.678.000 de dòlars, segons han expressat les autoritats cubanes.

L’anterior president dels EUA, Donald Trump, va activar el Títol III i IV de la Llei Helms-Burton, i implantar un total de 242 mesures d’enduriment del bloqueig durant la pandèmia de la COVID19. Es tracta de mesures i amenaces que afecten, no només a les empreses i ciutadans nord-americans, sinó també de tercers països, estenent l’efecte del bloqueig de manera extraterritorial.

Com son el bloqueig naval a vaixells petroliers, les sancions milionàries a entitats financeres i empreses que treballin amb l’illa, la prohibició de comerciar amb maquinàries i equips que continguin més del 10% de components nord-americans, l’efecte intimidatori cap a empreses amb interès d’invertir en la illa, etc. Els sobrecostos per a Cuba pel fet de comprar en mercats més llunyans, la impossibilitat d’adquirir equipaments o productes que són exclusivament produïts pels EUA en esferes tan sensibles com la salut o la investigació científica, la impossibilitat de vendre els productes cubans de biotecnologia o vacunes a el poble nord-americà, la prohibició dels viatges de turistes dels EUA a l’illa i la reducció de vols i remeses econòmiques a les famílies cubanes, són només alguns exemples del bloqueig, encara que els mitjans de comunicació tractin d’amagar, minimitzar-ne els efectes sobre la població o fins i tot justificar la seva imposició. I l’actual president dels EUA Biden no ha fet per acabar amb aquesta política criminal cap a tot un poble, tot i haver-se compromès durant la seva campanya electoral.

Per la seva banda, el president cubà Miguel Díaz-Canel ha expressat que el bloqueig és el “sistema de sancions econòmiques més ampli i prolongat que s’hagi aplicat mai contra país algun”, i que es tracta del “principal obstacle per al desenvolupament del país “. Es tracta per tant del principal obstacle en la controvèrsia històrica entre Cuba i els EUA, i mai serà possible una normalització entre els dos països si continua aquesta agressió que pretén influir en els assumptes interns de la illa.

Les més de 105 organitzacions que formem part de la Plataforma contra el Bloqueig Defensem Cuba mostrem la nostra solidaritat amb Cuba i animem al conjunt de la societat catalana a sumar-se a aquesta causa justa.

Defensem la sobirania de Cuba per decidir el seu futur sense ingerències ni pressions de cap tipus. Per tot això, ens sumem a la campanya internacional que exigeix ​​al govern dels EUA presidit per Biden l’aixecament de el bloqueig a Cuba, i seguirem lluitant fins aconseguir la seva eliminació.

A baix el Bloqueig

La solidaritat no es pot bloquejar

Visca Cuba

Barcelona, 19 juny 2021