El Casal d’Amistat amb Cuba a Badalona insta l’exclusió de Cuba de la llista de països que fomenten el terrorisme.
Les entitats solidàries afirmen altrament que el país caribeny ha patrocinat de manera constant la pau i la seguretat internacional
L’independent de Badalona. Redacció – 22/05/24
El Casal d’Amistat amb Cuba de Badalona, juntament amb la Coordinadora Catalana de Solidaritat ‘Defensem Cuba’, ha emès una declaració exigint la retirada immediata de Cuba de la llista de països patrocinadors del terrorisme, una llista que consideren unilateral i sense legitimació internacional, promoguda pels Estats Units.
Les organitzacions catalanes han qualificat aquesta llista com ‘mesquina i fal·laç’, argumentant que Cuba no només no patrocina el terrorisme, sinó que ha estat un actor clau en la promoció de la pau i la seguretat internacional. Entre els exemples citats es troben:
Converses de Pau a Colòmbia: Cuba ha facilitat les negociacions de pau a Colòmbia, contribuint significativament a la tranquil·litat i pau del país.
Consell de Drets Humans de l’ONU: L’octubre passat, l’Assemblea General de les Nacions Unides va escollir Cuba com a membre del Consell de Drets Humans, reconeixent el seu compromís amb els drets humans.
Cooperació Antiterrorista: La setmana passada, el Departament d’Estat dels Estats Units va reconèixer en un informe enviat pel secretari, Antony Blinken, al Congrés que Cuba coopera amb els esforços antiterroristes dels EUA.
Des de ‘Defensem Cuba’ han denunciat que la inclusió de Cuba en aquesta llista forma part d’una ‘cruel maniobra’ contra el país, que ha estat víctima de terrorisme des de 1959. Han detallat una sèrie d’atacs biològics, segrestos, atacs pirates i atemptats contra dirigents cubans, que han resultat en la pèrdua de 3.478 vides humanes i 2.099 discapacitats permanents, així com danys materials considerables.
A més, han destacat el devastador impacte del bloqueig econòmic, financer i comercial imposat pels Estats Units des de 1962, un bloqueig que ha estat condemnat per la majoria de membres de l’Assemblea General de l’ONU durant més de 30 anys. Aquest bloqueig, considerat un acte genocida per les organitzacions, és el més llarg conegut en la història contra un país, i es manté com a amenaça per a qualsevol nació que busqui alternatives a les polítiques neoliberals.
Davant d’aquesta situació, el Casal d’Amistat amb Cuba de Badalona i ‘Defensem Cuba’ han reiterat la seva exigència que els Estats Units excloguin Cuba d’una llista en la qual consideren que mai hauria d’haver estat inclosa. La comunitat internacional continua atenta a aquestes demandes en un moment crític per a les relacions entre Cuba i els Estats Units.